Skönhetsrutiner och skönhetsprodukter är en del av vår vardag men det många inte tänker på är att flera av de produkter vi använder innehåller ämnen som kan vara skadliga både för dig och miljön. Det kan kännas som en djungel att försöka förstå ingredienslistor men genom att försöka undvika vissa ämnen tar du ett stort steg. Även våra dagliga rutiner, som långa varma duschar, kan ha stor inverkar på miljön men det finns knep för att vara snällare mot miljön utan att behöva ändra dina rutiner för mycket.

Ingredienser att undvika i skönhetsprodukter

 

Parabener, silikoner och mineralolja är bara några av de ämnen som du bör hålla utkik efter i ingredienslistan och försöka att undvika i dina skönhetsprodukter. I en artikel listar författare till boken “Naturligt Snygg!”, Hanna Sjöström, flera viktiga ämnen att undvika. Förutom att ingredienserna i listan är allergiframkallande är somliga inte vattenlösliga och andra giftiga för vattenlevande organismer. Gemensamt för flera är att de ofta är svårnedbrytbara och kan orsaka långsiktiga negativa effekter på vårt vatten och vår miljö. Eftersom vi ofta använder produkterna i handfatet eller i duschen spolas de skadliga ämnena, som ofta inte kan rensas bort i våra vattenverk, dessutom direkt ut i naturen. Att undvika dessa ingredienser kan därför ha stor inverkan på miljön.

Se över dina skönhetsrutiner

Det är inte bara produkterna som kan vara skadliga för miljön. Även dina skönhetsrutiner kan behöva ses över för att de ska vara mer skonsamma mot miljön. Förutom att vi spolar ner farliga ämnen från våra produkter använder vi ofta även för mycket vatten. Vi låter ofta kranen stå och rinna medan vi diskar eller tar en dusch. Genom små enkla förändringar, som att stänga av duschkranen medan du schamponerar ditt hår, blir din rutin mer skonsam mot miljön. Det är även viktigt att tänka på att uppvärmningen av vattnet är miljövänlig, du kan till exempel duscha med gott samvete med Nibe elektrisk varmvattenberedare compact 300. Med små steg och enkla förändringar kan du se till att dina skönhetsrutiner blir mer miljövänliga.