El är en sak vi i regel inte klarar oss utan. Vi behöver den för att driva kyl, frys, köksmaskiner, datorer och allt annat. Elen produceras på olika sätt. En del av sätten stör miljön rejält.

Billig el sämre för miljön?

De allra flesta vill köpa billig el, och speciellt viktigt blir det under vintern när man har flera lampor tända. Elvärme kostar nämligen pengar och man spenderar mer tid inomhus vid en tv eller dator. Men är den billiga elen sämre för miljön? Oftast är den inte det. Många elbolag har möjlighet att använda miljövänlig el till ett lägre pris. Se dock till att kontrollera om du kan välja miljövänlig el innan du tecknar det nya avtalet.

Fördelar och nackdelar med miljömärkt el

Det finns flera fördelar med att välja en miljövänlig el. Den största anledningen är såklart att man gör miljön en stor tjänst. Om man inte väljer el som är bra för miljön kan den komma från kolkraftverk, kärnkraftverk eller andra icke miljövänliga källor.

Några direkta nackdelar med miljövänlig el finns inte. Ibland kan den miljövänliga elen dock vara lite dyrare men det beror på vilket elbolag man väljer.

Hitta rätt elbolag

Det lönar sig att jämföra när man ska välja elbolag. Vill man ta hänsyn till miljön kan man redan tidigt sålla bort de bolag som inte erbjuder miljömärkt el. Man kan sedan titta på avtal som passar de individuella förutsättningarna. Kanske vill man bara ha rörligt pris? Då kan man ta bort de bolag som inte erbjuder det. Vill man slippa bindningstider kan man ta bort bolag som har det. Ju mer noggrann du är när du jämför desto bättre kommer ditt elbolag att passa dig. Dessutom kan du då också komma ner så långt som möjligt i pris på din el.