Att det är bra ju mer vi minskar vår elkonsumtion känner du förstås till. Det finns många knep som kan göra det lättare att spara på elen. Till exempel att du använder mikrovågsugnen snarare än spisen när du värmer mat. Att du släcker lamporna i de rum du inte befinner dig i och byter ut dina tvåglasfönster mot fönster med tre glas. Om du verkligen vill gå så långt du kan i dina besparingar – för miljöns och plånbokens skull finns det ett nytt elbolag som gör det mycket enklare.

Tibber ger dig detaljkoll

Det nya elbolaget kallas för Tibber, och du hittar dem på webben på https://www.tibber.com/se/ där du också kan teckna upp dig för ett abonnemang. En av Tibbers grundidéer består i att svenska konsumenter enklare kan sänka sin elkonsumtion om de har koll på hur de konsumerar el. I det syftet har Tibber konstruerat en lättanvänd app.

En annan av Tibbers bärande idéer är den om transparens. Kunderna ska veta exakt varifrån elen kommer. Det ska inte ske några dolda inköp av el som producerats med kolkraft eller några andra lurigheter. Elkonsumtionen ska vara helt under konsumentens kontroll.

I appen, som finns både för Android och iPhone, får du en detaljerad redovisning av hur din elkonsumtion ser ut. Vilka tider på dygnet då du konsumerar mest el, vilka månader och så vidare. Systemet kan dessutom byggas ut med mer avancerad funktionalitet.

Du kan koppla upp och styra elen i olika delar av hemmet till appen. Det vill säga du kan stänga av och sätta på exempelvis belysningen i ett rum. Timers och sådana funktioner ingår också. Du kan med andra ord ställa in din belysning för tillfällen då du inte är hemma – som ett inbrottsskydd exempelvis – och se till att elkonsumtionen blir så låg som möjligt också i det sammanhanget.

Tibber känns som ett bra alternativ både för plånboken och miljön.