Det finns en hel del saker man enkelt kan göra, för att vara klimatsmart. De viktigaste åtgärderna enligt WWF som alla borde genomföra är att undvika bilen så mycket det går, äta mindre kött och konsumera mindre med prylar. Även om detta är överkomligt för de flesta, finns de en lång rad med betydligt mindre, samtidigt effektiva saker man kan göra för att förändra sin vardag. Det handlar om att tänka i lite nya banor för miljöns skull.

Ändrade vardagsrutiner

Redan då man kliver upp ur sängen går det att göra dagen till en mer klimatsmart sådan. Den första morgonduschen kan hållas så kort som möjligt och under den efterföljande frukosten, bör man ha så mycket grönt som möjligt. Jordbruksverkets analys menar att animaliska produkter, exempelvis kött, ost och mjölk motsvarar en femtedel av växthusgaserna som släpps ut globalt. Det går alltså att göra en hel del, genom att gå över till andra gröna frukostalternativ. När man sedan ska bege sig iväg till arbetet eller skolan, är det klokt att åka kollektivt istället för att använda bilen. Man kan naturligtvis även cykla, springa eller promenera. På detta vis får man även smidigt in vardagsmotion.

Istället för att konsumera prylar man inte behöver bör man också satsa på mer hållbara aktiviteter på sin fritid. Ett bra tips är att börja med inomhusodling, som både är roligt och gör det trevligt och gemytligt. Allt man behöver för både väggodling och inomhusodling hittas enklast via wexthuset.com där man öven kan få tips och idéer till olika odlingsprojekt. När både arbete och fritid är avklarade är det dags att laga middag, och med fördel använder man gärna gårdagens rester om det blivit över. När man sedan fyller diskmaskinen ska man alltid undvika att bara fylla den till hälften.

Vanor för livet

För att vår planet ska må bättre måste vi alla tänka över våra levnadsvanor, och de flesta organisationer som arbetar med miljöfrågor, är överens om att mer arbete behövs. Egentligen är det nya vanor för livet som krävs, och de flesta är inte särskilt stora förändringar. Enligt naturskyddsföreningen finns det fem enkla åtgärder vi behöver göra för att bli mer klimatsmarta. Och inte sällan innebär dessa nya vanor både fördelar för hälsan liksom plånboken.