Den som äger en fastighet vill naturligtvis sköta om den på bästa sätt. Men hur ska man egentligen göra för att göra det på ett sätt som även är snällt mot miljön? Behöver man använda miljöfarliga hjälpmedel för att klara av sin fastighetsskötsel på bästa sätt? Nej, naturligtvis inte. Det finns massor av knep du kan ta till för att se till att underhållet av ditt hem blir skonsamt mot miljön. Här ska du få läsa om vad du kan använda dig av när det gäller utvändig skötsel, men också smarta knep för att göra städningen miljövänlig och även kostnadseffektiv.

Yttre skötsel av fastigheten

 

Det finns mycket du kan göra för att skona miljön när det kommer till det utvändiga underhållet. När det blir dags för ommålning är det viktigt att välja en bra färg som inte innehåller miljöfarliga ämnen. Idag finns många sådana på marknaden, fråga bara i din färgbutik så kommer du att få bra hjälp. Du kan till exempel välja en slamfärg när du ska måla fasaden. Du bör dock välja bort plastfärger eftersom dessa inte bara skadar miljön, de gör det även svårt för trät att andas. välj miljövänlig olja till altanen istället för stark lasyr och lack som innehåller gifta ämnen. En stor fördel med att välja miljövänlig färg är att du själv slipper oroa dig för att andas in farliga ämnen under arbetet, dessutom brukar de lukta mindre.

Städa med miljöhänsyn

Idag finns många olika medel för städning på marknaden. Minuset med dessa är att de ofta inte är speciellt miljövänliga. Faktum är att för att städa miljövänligt behöver du inte ens gå till butiken, du har istället säkert redan massor av bra livsmedel i skafferiet och kylskåpet som passar utmärkt för städning. En halverad citron är till exempel utmärkt att använda för att få bort kalkfläckar i badrummet. Gnid den bara mot den smutsiga ytan och skölj sedan av. När du ska rengöra fönster eller glasrutor i uterum fungerar en skvätt diskmedel i lite ljummet vatten lika bra som fönsterputsmedel. Till golv är såpa ett bra alternativ som dessutom doftar gott och är naturligt. Försök dock att undvika att våttorka golven allt för ofta eftersom det smutsiga vattnet kan innehålla skadliga ämnen som inte är bra att hälla i avloppet.