Vill du haka på trenden att vara riktigt miljövänlig? Härligt! Det är en trend som du aldrig bör släppa och dessutom lära vidare till dina barn eller barnbarn. Det senaste året har det blivit populärt att värna om miljön och tur är väl det.

Vi källsorterar, återvinner, köper ekologiskt och närproducerat, handlar second hand och återbrukar som aldrig förr. Har man inte satt sig in i den mer hållbara livsstilen kan det dock vara svårt att veta hur man ska komma igång. Behöver man ändra hela sin livsstil eller räcker det med små justeringar? Här nedan har vi samlat snabba och enkla tips som du kan använda dig av för att göra din vardag mer miljövänlig.

8 snabba tips

1. Handla second hand istället för att köpa allting nytt. Visst kan du unna dig ett par nya och högkvalitativa friluftskläder inför campingen med familjen, men i en andrahandsbutik kan du hitta vardagsplagg, festkläder, kappor och jackor, inredning, skor, leksaker – ja, allt.

2. Välj miljömärkta produkter istället för farliga alternativ. Det finns både tvål, rengöringsmedel, fönsterputs och toalettpapper som är miljömärkt. Svanen är till exempel en sådan märkning och så även Bra Miljöval. Det här gäller naturligtvis även när du köper diskmedel och tvättmedel till dina kläder.

3. Återvinn så mycket av sakerna i ditt hem som du bara kan. Visste du att du till exempel kan återvinna burkar, batterier, papper, glas ,elektriska artiklar av diverse slag, kartong, plast och matrester? Källsortera redan i hemmet så blir det lättare.

4. Minska miljöpåverkan genom att satsa på telefonmöten eller webbaserade möten istället för att träffas i ett konferensrum. På så sätt kan du se till att väldigt många tjänsteresor undviks, vilket sparar både tid, pengar och miljö.

5. Skriv inte ut papper helt i onödan. Det bästa är om du kan läsa direkt på skärmen eller ta ett foto med din mobiltelefon eller surfplatta. Måste du skriva ut så satsa på att skriva ut dubbelsidigt, för att på så sätt spara in på papper.

6. Apparater som står i standby-läge drar fortfarande ström och det kommer att påverka miljön och öka dina energikostnader. Se därför till att du drar ut alla apparater som du inte använder, även den minsta, lilla mobilladdaren som sitter inkopplad på samma plats, dygnet runt.

7. Cykelbud för närtransporter är ett utmärkt alternativ. Skulle det vara så att möjligheten inte finns så välj miljömärkta bud om så är möjligt.

8. Välj att åka tåg när du ska ut och resa. Visst kan det vara mer bekvämt med taxi eller andra färdmedel, men sanningen är att tåget är det mest miljövänliga alternativet. Detsamma gäller när du ska till arbetet. Lämna bilen hemma och använd dig av kommunaltrafiken eller cykla istället.