I Sverige är vi just nu mer miljömedvetna än någonsin. Tack vare Greta Thunberg och andra klimatkämpar har vi blivit allt mer medvetna om hur våra vardagliga val påverkar klimatet och vår egen framtid. Sommaren 2019 fick tågsemestern och “hemestern” ett riktigt uppsving, tack vare en lång debatt om hur står miljöpåverkan flygplansresor har. Att nöjesflyga är något vi kanske inte ens kommer att ha möjlighet att göra i framtiden, och då måste vi leta efter alternativa sätt att semestra.

På samma sätt måste vi ändra våra vanor om hur vi äter, tar oss fram i vardagen och vad vi handlar. Alla kan inte göra allt men alla kan definitivt göra något.

Ett nytt sätt att handla mat

Något alla hushåll måste bli bättre på är att minska matsvinnet. Svenskarna slänger ca 45 kilo mat per person och år, vilket är en otroligt hög siffra. Som tur är går den att minska väldigt lätt om man bara är villig att göra små förändringar. För det första bör man sluta småhandla. När vi småhandlar varje dag köper vi ofta saker vi inte behöver och saker som kanske bara kommer att bli liggande och dåliga i skafferiet.

Ett bättre alternativ är att köpa hem färdiga matkassar varje vecka. Dels får man maten hemkörd vilket är lyxigt. Det är också bättre att en bil åker runt och levererar matkassar än att alla hushåll tar varsin bil till affären. I city gross matkasse får man både färdiga recept och kan lägga till varor man själv önskar. City gross har ett otroligt bra miljötänk och det märks i deras färdiga matkassar. Allt kött och kyckling är svenskt, fisken är alltid färsk och majoriteten av varorna är ekologiska. Allt för att kassen ska bli så klimatsmart som möjligt. Det bästa av allt är att det inte blir någon onödig shopping, utan allt är väl genomtänkt och förhoppningsvis planerat att användas så att inget går till spillo.

Välj svenskt och ekologiskt

Precis som i City Gross matkasse så är svenska varor och ekologiska varor det vi måste öka att handla in för att bli mer klimatsmarta. Det gäller inte bara att kött ska vara svenskt utan försök hitta så många svenska varor som möjligt. På sommaren och hösten kan man till exempel köpa nästan alla grönsaker och rotfrukter från Sverige. Då kan man även passa på att bunkra upp, många rotfrukter kan man förvara i jordkällare och grönsaker går att tillaga och sedan frysa in eller syra och förvara i kylen.

Finns inte en vara som svenskproducerad ska man istället försöka leta efter ekologiska och kravmärkta varor. Ibland skiljer det bara någon krona mellan den vanliga produkten och den ekologiska och då borde det vara ett självklart val för alla att välja det senare. Har man råd att köpa ekologiskt borde man alltid göra det, men det är förståeligt att det inte är möjligt för alla.