Plast är praktiskt och är idag en stor del av vår livsstil. Men plasten som finns i ditt hem och som sprider sig i naturen kan vara skadlig för din hälsa och miljön. Därför bör du se över hur du använder plastprodukter och börja göra medvetna val. Plastbanta innebär att du rensar bland plastföremålen i ditt hem och köper och använder så lite plast som möjligt.

Undvik plast för miljön, din egen hälsas skull och för din ekonomi

Länge ansågs plasten vara det bästa materialet till att skapa billiga och hållbara saker till hemmet och i industrin. De senaste åren har den synen ändrats kraftigt. Allt fler organisationer slår larm om hur plasten vi har i våra hem påverkar vår hälsa och om hur öar av plast flyter runt i världshaven och skadar djurlivet.

I köket finns den mesta av plasten som tar sig in i våra kroppar. Plasten innehåller kemikalier som kan försämra vår hälsa, och den frigörs när plast blir varm. Forskning har visat att de ökar riskerna för hormonstörningar och cancer. Plaster som är mjukare än lego är de du bör undvika.

I naturen är engångsplasten den största miljöboven. I vissa områden i havet finns det sex gånger mer plastskräp än levande varelsen. Däggdjur och fiskar i haven äter upp plasten och svälter sakta ihjäl med magar fyllda av skräp. Detsamma gäller fåglar och sköldpaddor.

Förutom insatsen du gör för att värna om miljön, kommer du också märka av en ekonomisk fördel av att köpa färre plastprodukter. En god ekonomi ger dig fler möjligheter, och kommer även göra det enklare att ansöka om lån och investera i sådant som är viktigt för dig.

Så här plastbantar du på bästa sätt

Att plastbanta innebär att du gör medvetna val när du väljer vilka produkter du köper och det är enklare än vad du kanske tror. Det finns ett antal saker du kan göra för att enkelt och effektivt komma igång utan att behöva göra stora förändringar i din livsstil.

Vägra engångsprodukter

Engångsplasten är den största miljöboven, så genom att sluta använda engångsbestick och -tallrikar, sugrör, take away-muggar och plastflaskor gör du naturen en tjänst. De är enkla att byta ut, det finns hållbara alternativ till dessa. De gånger du inte kan undvika engångsplast, se till att den hamnar i återvinningen!

Ta med egna påsar

Tacka nej till plastpåsar när du handlar. Ta istället med egna påsar, se till att du alltid har en med dig i väskan. Återanvänd de plastpåsar du redan har, och återvinn dem när de är utslitna, eller använd allra helst pappers- eller tygpåsar.

Byt ut din köksutrustning

I vårt kök finns det mängder av plast, och de är enkla att byta ut mot hållbara alternativ när de du har idag blir gamla. Byt ut skärbrädor, stekspadar och slevar till sådana i trä. Köp matlådor i glas och diskborstar i bambu. Maten ska ha svalnat innan du lägger den i matlådor av plast och värm alltid maten på tallrik. Köp konserver i kartong eller glas snarare än de i metallförpackningar. Insidan av metallburken har ett hölje av plast som innehåller kemikalier.