Idag är det trendigt att bo i en mindre bostad och det är en bra sak för miljön. Många väljer dessutom att bo på mindre yta för att det är billigare på många sätt. För det första är det inte lika dyrt att köpa en liten bostad och för det andra är ett litet hus billigare i drift. När man bygger ett litet hus eller lägenhet använder man färre byggmaterial än när en större bostad tillverkas. Ett stort trähus kanske byggs med sju fulla lastbilar fyllda med virke, medan ett litet hus kanske bara kräver en mängd virke som kan transporteras av en lastbil. Det innebär att färre träd behöver fällas samt att mindre bränsle krävs för att transportera det.

Små hus med torvtak

Eftersom det krävs mindre material för att bygga ett litet hus kan man välja att bygga med återvunna material. Det brukar nämligen inte finnas tillräckligt stora mängder återvunnet material tillgängligt för att bygga större bostader, men att hitta tillräckliga mängder till små bostäder brukar vara ganska lätt. Enligt samma logik är det lättare att använda miljövänliga material istället för billigare, konventionella material. Kostnaden behöver inte bli särskilt stor när man bygger litet och därför kan man välja att använda sig av ekomaterial. Hur miljövänligt ett hus eller en lägenhet är beror till största delen på hur mycket energi det förbrukar. En liten bostad kräver mindre uppvärmning och belysning, samtidigt som man inte får plats med lika många energislukande hushållsapparater som man gör i större bostäder. Det innebär att det krävs mycket mindre energi och det är positivt både för miljön och plånboken. Med alla pengar du sparar kan du unna dig en professionell Flyttstädning Landskrona när du ska flytta från din gamla bostad till en mindre bostad. Även rengöringsprodukter krävs det mindre av när man bor litet eftersom man städar mindre ytor.

Att bo litet är en livsstil

Fasaden på ett litet hus

Man behöver inte vara singel eller barnlös för att bo i en liten bostad utan hela familjen kan faktiskt samsas i ett mindre hem. Det kräver dock att alla vill det, för det gäller att tänka på ett annat sätt när man bor på liten yta tillsammans. Att ha gott om förvaringsmöjligheter är A och O, för när man bor litet måste man alltid plocka undan saker. Ligger det saker framme kan det krympa utrymmet och det ger en klaustrofobisk känsla. Satsa därför på många hyllor och smarta förvaringslösningar. Om ni vill bo litet för att det är mer miljövänligt kan ni redan från början fundera på hur bostaden kan inredas med ett miljötänk. Ha till exempel gott om plats för ett källsorteringssystem. Inred gärna med second hand-möbler och om du köper nytt kan du försöka att köpa miljövänliga möbler, textilier och andra inredningsdetaljer. Fler människor skulle behöva bo litet och mer miljövänligt för naturens skull. Man vänjer sig snabbt vid att bo litet och förutom den ekonomiska och miljövänliga faktorn märker man snart att det tar mycket mindre tid att städa, sköta om och inreda en liten bostad.