Visst är plast bra, inte minst med barn? Plast är enkelt att hålla rent, relativt tålig, och leksakerna är massproducerade och billiga så varje barn kan fylla minst en låda var. Och det går att göra nästan vad som helst i plast, leksaksindustrin spottar ut nya modeller av leksaker årligen och marknadsför ständigt “det senaste” som barnen “måste ha” men tröttnar på när nästa stora grej lanseras. Det sistnämnda är bra för industrin och marknaden, och till viss mån även barnen, men det är där det stora problemet med plast ligger. Massproduktion av leksaker som slängs inom några år.

Plast är ett svårt material att återvinna. Har du inte läst om återvinningsexporten och hur endast en del av plasten faktiskt återvinns, gör det! Leksaker är en stor del av problemet och problemet är större än bara återvinning: gifter och farliga kemikalier i leksaker avslöjas regelbundet som potentiellt skadliga för barn. I en artikel från forskning.se (2018) sammanfattas några av de många rapporterna om gifter.

Innan industrialismen var de flesta leksaker gjorda av trä. Trä är tåligt, lätt att återvinna och om träet är rätt behandlat är det ofarligt att stoppa i munnen. Tyvärr är leksaker av trä betydligt dyrare och utgör en väldigt liten del av leksaksmarknaden vilket begränsar tillgång och föräldrars möjligheter att välja trä över plast. Men träleksaker är tåliga och kan skänkas vidare! För de som har möjlighet att välja kvalité över kvantitet, välj hellre en dyrare leksak i trä än flera leksaker i plast. En leksak i plast är inte värd mycket efter några år, men en leksak i trä har goda chanser att säljas vidare, speciellt om man tar sig tiden att slipa ner ytan och lägga på ett nytt lager färg.

Vi kan inte utrota plast, men vi kan välja bort det. Barn leker med nästan vad som helst ändå – nycklar, tygbitar, pinnar… Vissa leksaker går aldrig ur tiden, det enda som behövs är ett barns fantasi.